25.09.2015Момченце с ХИВ се завръща при семейството си – Етиопия

Откъс от д-р Софи Менгисту – Програмен директор WWO Етиопия

2015-09-10-1441913648-3440241-TedFamSmllWWO предоставя подслон, храна, образование, медицински грижи и психо-социални услуги в селцето на Дес – място, където деца, живеещи с ХИВ могат да изпитат семейна любов и грижа. Място, където могат да мечтаят за бъдещето си и да се подготвят да станат част от общността си. Споделяйки тази история с вас бих искала да ви вдъхновя да приемете съдбата на децата в риск и да повярвате, че те могат да постигнат целите си, ако са отгледани в защитена среда. Също така се надявам нашите донори да подкрепят проекта ни за семейна реинтеграция. Нашата цел е един ден да намерим дом за всяко дете чрез семейна реинтеграция, алтернативни грижи в общността, или в домове от семеен тип. До момента, 10 деца от Селцето на Дес живеят в общността с финансовата подкрепа и ръководство предоставяни от WWO.

Когато беше на 12 години, ТД беше приет в един от домовете за деца лишени от родителски грижи в Адис Абеба заедно с по-малкия си брат. И двамата му родители бяха починали, оставяйки след себе си три деца. Когато WWO пое ръководството на дома през 2009 г., ТД беше на 13 години и в осми клас. Имах възможността да го видя няколко пъти, когато идваше в клиниката за периодични прегледи поради естеството на болестта си. Беше срамежлив и не гледаше хората в очите. След време разви и някои поведенчески проблеми характерни за възрастта му, за които ходеше на психологически консултации.

След като започна да ходи на седмичните срещи на младежкия клуб, той се промени изцяло, запали се по футбола (стана част от звездния отбор на WWO) и започна да се интересува от компютри. Постиженията му на летния лагер бяха забележителни. През годините той участваше като водещ на обучения и младежки дейности и съветваше другите деца. Напредваше в училище и реши да учи информационни технологии. Беше радостен в деня, в който му купихме първия компютър. Докато показваше на останалите как да използват компютъра, можехме да усетим желанието на децата да се справят добре в училище. През 2015 г. завърши образованието си в областта на мрежовите и хардуерните услуги и беше нает от WWO като координатор на младежкия клуб и асистент в летния лагер. Поради опита си с информационните технологии, ТД също помагаше на компютърния отдел в Академията на WWO през учебната година.

Като част от инициативата ни за семейна реинтеграция, ние прегледахме документите от предишния дом, където са живели ТД и брат му. В процеса на работа открихме, че ТД има леля и сестра, които са ги оставили за отглеждане в дома. След няколко опита успяхме да ги открием и ги посъветвахме да посещават момчетата редовно.

ТД и брат му също започнаха да посещават семейството си по празниците. Това доведе до реинтеграция, въпреки че имаше лека съпротива от страна на сестра му, която живееше в къщата с приятеля си от доста време. Нашият социален работник откри, че тази къща е принадлежала на родителите им, така че момчетата имаха право да се нанесат, когато поискат. През декември 2014, ТД и брат му се преместиха в родната си къща след месеци усилия от страна на екипа на WWO да събере нужните документи, за да получат разрешение от правителството. В момента ТД води независим живот и се грижи за по-малкия си брат.

Източник: Huffington Post