20.12.2012Основателката на Фондация за децата в риск по света обсъди възможности за разширяване на дейността у нас

Jane-Aronson_200x300

Д-р Джейн Аронсон

В София на тридневно работно посещение бе д-р Джейн Аронсон, основател и изпълнителен директор на Фондация за децата в риск по света (Worldwide Orphans Foundation). През 2010 г. тя е обявена за „Жена на годината” в САЩ от списание Glamour за влиянието и вдъхновението й за милиони деца по света, чиито живот се стреми да промени, за да се превърнат в пълноценни членове на своята общност.

Д-р Аронсон подкрепя над 17 години различни инициативи в България в подкрепа на децата в риск, което бе представено на срещата й с Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата. Обсъдени бяха също така възможностите за разширяване на дейността на фондацията в България.

Поредната работна среща с Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ за България, премина под знака на трансформацията в дейността на фондацията в България по посока на изграждането на социални услуги, базирани в общността.

Основен акцент в посещението на Аронсон в България бе официалната среща с ръководството на „Челопеч Майнинг” ЕАД за обсъждане на възможностите за бъдещо партньорство с фондацията в нови социални програми.

Фондация за децата в риск по света (Worldwide Orphans Foundation) е международна неправителствена организация, основана през 1997 г., с мисия да превърне живота на децата в неравностойно положение и да им помогне да станат продуктивни членове на техните собствени общности.

Програмите на WWO се фокусират върху здравеопазването, образованието и психо-социалната подкрепа на деца в пет страни. В България WWO се фокусира върху програми за ранна интервенция и партнира с домове за деца и обществени организации, за да осигури развитието на ресурси за деца със специални нужди и укрепване на капацитета им посредством обучение и образование.

2012 година бележи 4-годишнината от изграждането на първия проект „Библиотека на играчките” в България, с откриването на четири нови библиотеки за играчки в цяла България, като броят им за страната достигна до четиринадесет. Позовавайки се на историческите основи на „Библиотека на играчките” и инициативите в подкрепа на деца със специални потребности, превръщайки ги в центрове за благополучие и ресурс за общността, WWO „Библиотека на играчките” е ресурс за подобряване на положителни резултати в детското развитие за децата чрез игра и здравословни индивидуални взаимоотношения. WWO партнира с германската компания за играчки Beleduc и българския й дистрибутор Пумпелина, да се създаде достъп за децата в риск до красиви, дървени, образователни играчки, създадени чрез най-високите стандарти за безопасност. Към играчките екип от психолози е разработил референтни карти, които се предоставят след организирано обучение и предлагат информация за развитието и предложения за игри.

Източник: Дарик