16.09.2015Татковци и деца рисуваха заедно в Центъра за обществена подкрепа „Св. София“

Fathers' day at the Toy Library at the Center for Community Support run by the For Our Children Foundation in Sofia

Fathers’ day at the Toy Library at the Center for Community Support run by the For Our Children Foundation in Sofia

„Децата ви ще станат това, което сте вие. Така че бъдете това, което искате те да бъдат“ – под този надслов премина детския празник в Центъра за обществена подкрепа „Св. София“ към фондация „За Нашите Деца“. В него се включиха татковци и деца, които рисуваха заедно. Инициативата е по проекта „Да бъдеш баща“, част от световната кампания MenCare.

“Една от основните инициативи по проекта “Да бъдеш баща” е творческото ателие за децата и техните татковци в Центъра за обществена подкрепа „Св. София“. Решението ни да го организираме беше провокирано от това, че децата започват да разбират и да общуват със света около тях чрез играта така те най-добре могат да разгърнат творческия си потенциал. А какво по-хубаво от това да го направят заедно със своите татковци. Като се съгласиха да участват в тази инициатива, татковците показаха по един недвусмислен начин, че за тях е важно да вземат дейно участие в живота на своите деца.” – сподели Стефан Петров – координатор на проекта от фондация “За Нашите Деца”.
Рисунките бяха на тема „Нашето семейство“. Децата оставиха отпечатъците на своите ръчички и ги подредиха във формата на голямо дърво. Накрая получиха специални подаръци и от своя страна подариха на своите татковци картички с надпис „Благодаря“.

Празникът е много приятен. Децата се забавляват – имат с какво да рисуват, да играят, да изразят себе си, да го споделят с другите. Ние, татковците, също помагаме. Много е забавно. Не бях рисувал от 30 години. Трябваше да нарисуваме картина, която да изобрази семейството, и първото нещо, което ми дойде наум, беше дъга понеже много неща се случиха в нашето семейство и дъгата изобразява най-точно това, което сме. Един татко трябва да обича детето си най-вече да го приема такова, каквото е, да се учи от него. – сподели Валентин Василев – татко на Стефан и Данаил.

Mеждународната кампания MenCare се провежда в над 20 страни от 5 континента. Тя подкрепя мъжете в ролята им на грижовни родители и настойници с оглед на пълноценно развитие на децата.