16.09.2015Цялостна грижа за деца в институции – Виетнам

WWO Vietnam

WWO Виетнам

Откъс от Гиа Лок, Worldwide Orphans Foundation Виетнам

Тригодишно момиченце със синдрома на Даун се опитва от няколко месеца да постави едно дървено кубче в правилния отвор на играчка използвана в психомоторна терапия. Изведнъж един ден – щрак! Кубчето влиза на мястото си. Момиченцето е в екстаз, излъчващо радост и увереност.

Играчката, която помага на децата да научат цветове и форми, а също така допринася за тяхното пространствено възприятие и речево развитие, се използва в програмата за ранна интервенция в Центъра за закрила и развитие на детето „Там Бин“ в Хо Чи Мин.

Всеки ден децата прекарват поне един час в такива занимания, разказва Уан Ти Лин, медицинска сестра, която е преминала обучение по детско развитие и физиотерапия.

Други деца в центъра също посещават специализирана терапия. Едно петгодишно момченце, което има вяла парализа (много слаб мускулен тонус) посещава физиотерапия всеки ден и се възстановява добре.

„Ранната интервенция, включваща физиотерапия и развитие на психомоторни умения, помага на центъра да предоставя цялостна грижа за деца, за да бъдат те здрави и да се интегрират успешно в обществото, когато пораснат,“ казва Ле Ти Ту Туи, заместник директор на центъра.

Програмата за ранна интервенция е част от по-голям проект в центъра, наречен Цялостна грижа за деца в институции и деца със специални потребности.

Фондация Worldwide Orphans, международна неправителствена организация, финансира програмата от 2012 година.

Центърът „Там Бин“ е един от шестнадесетте центъра за деца лишени от родителски грижи в Хо Чи Мин и е дом на 196 деца, включително 70 деца с увреждания.

Децата са ваксинирани против дифтерит, тетанус, морбили, полиомиелит и коклюш като част от националната програма за безплатни имунизации. Центърът също плаща за ваксинации, които не се покриват от държавната програма (включително рота вирусната ваксина). Градските болници предоставят периодични здравни прегледи за децата.

Центърът има стаи за бебета и класни стаи за деца с увреждания, а децата в предучилищна възраст са записани в областните училища. Повечето от децата се справят добре в училище. На децата в гимназиална възраст се предоставят кариерни консултации в центъра.

В центъра се преподават и уроци по музика, танци и аеробика. „Това е начин да стимулираме тяхното физическо и умствено здраве. Много е важно да помогнем на децата да развият увереност в собствените си умения, когато се интегрират в обществото,“ казва Туи.