22.10.2017Приключи дългогодишният проект „Завръщане в бъдещето“ на WWO в Сърбия

DSC_0233

През 2003 година Worldwide Orphans Foundation (WWO) стартира проект за деца разселени или останали без родители по време на Югославските войни в периода 1991-2001. Около 36 деца в Дом за деца лишени от родителски грижи „Младост“ в град Крагуевац са получили психо-емоционална подкрепа и образователни стипендии благодарение на проекта „Завръщане в бъдещето“ между 2003 и 2016 година. Първоначално създаден по идея на самите деца, проектът се развива и включва различни дейности през годините. С възстановяването на добрите практики в системата за закрила на децата в Сърбия и закриването на Дом „Младост“, младежите от дома, желаещи да продължат образованието си, получават образователни стипендии, а самият проект върви към своя край. На 15.10.2017 се проведе заключителна среща, отбелязваща края на проекта и постиженията на децата, участвали в него.

Предистория

Преди Югославските войни през 90-те години и бомбардировките на НАТО през 1999 над част от страната, Югославия има сравнително добре развита система за закрила на детето. Съществува приемна грижа, а домовете за деца са закрити. Впоследствие от войната, обаче, приемните семейства връщат децата в центровете за социална работа, тъй като нямат възможност да се грижат за тях. В градовете из цялата страна се налага повторното отваряне на отдавна закритите домове за деца. Дом „Младост“ в Крагуевац е отворен в резултат на тези събития.
Крагуевац е един от най-засегнатите от войната градове, поради бомбардировките на местния завод за коли, в резултат на което много хора остават без работа. Стресът през онези години е висок, но в страната има много добре обучени социални работници, психолози, педагози и психиатри, които с желание се включват в проекта на WWO. Самият факт, че WWO работи в страната по това време е забележителен, тъй като много неправителствени организации се оттеглят в следвоенните години.

Начало на проекта

През 2002 година, Джил Коул, директор „Програми“ на WWO по това време с дългогодишен опит в Югославия, се свързва с Невенка Богданович, директор на Дом „Младост“ в Крагуевац, за да обсъдят възможностите за съвместна работа в подкрепа на децата. На срещата присъстват и самите деца от дома, които получават възможността сами да решат какъв да бъде проекта. Децата изявяват желание да придобият умение, което да им помогне в бъдеще, и решават, че това ще е фотографията. Освен това искат да научат повече за семействата си и градовете, в които са живели преди да попаднат в Дом „Младост“. Така от идеите на децата се ражда проекта „Завръщане в бъдещето“.

Първи дейности

Децата се разделят в групи по 6, като във всяка група участва психолог. В групите те научават едно за друго и посещават семействата си или значими хора в своя живот (учители, съседи, далечни роднини, приемни семейства). Младежите получават и уроци по фотография и редактиране на изображения от Ранди Бел, гостуващ филмов режисьор, и хора, работещи в местните телевизии. С помощта на Центъра за социална работа се планират посещения в близки и далечни градове, където децата имат възможност да се срещнат със значимите хора в живота си или да научат повече за корените си. Докато едно от децата провежда интервюта, другите пет деца в групата запечатват спомените в снимки. Сред най-запомнящите се посещения е срещата на едно момче със семейството си, за което той дори не подозира, че съществува. Друго дете има възможност да посети баща си малко преди той да почине няколко месеца по-късно.
Всички младежи имат истории, които да разказват, и снимки, които документират спомените им. Шест групи деца се включват в проекта през годините. Всяко дете създава свой разказ за историята си, история, която преди е била неизвестна за него. Този процес по-късно бива възприет от всички Центрове за социална работа в страната и се превръща в добра практика (след представяне на проекта на експерти в областта на детското благосъстояние).
Младежите правят изложби на снимките си. Една от изложбите се състои в Крагуевац, а другата в Ню Йорк, спонсорирана от Ранди Бел и студиото му. Общо трима филмови режисьори се включват в проекта – Ранди Бел, Кийт Шоу и Барбара Бикирт.

Развитие и приключване на проекта в контекста на системата за закрила на детето в Сърбия

През годините Сърбия възстановява добрите практики в системата за закрила на детето, съществували преди войната. Благодарение на тези мерки броят на децата в Дом „Младост“ постепенно намалява. Пълнолетните младежи напускат дома, а по-малките деца са поставени в приемни семейства, центрове за настаняване от семеен тип или са върнати в семействата им. Дом „Младост“ е официално закрит преди няколко години, а сградата се превръща в дом за жени и деца жертви на домашно насилие и дневен център за деца с увреждания. WWO започва да си партнира с местния Център за социална работа, който предоставя подкрепа на пълнолетните младежи от Дом „Младост“.

Проектът „Завръщане в бъдещето“ приема нов облик и се превръща в програма за образователна подкрепа, предоставяща стипендии за пълнолетните младежи от Дом „Младост“, желаещи да продължат образованието си в университет. Още от началото става ясно, че броят на младежите ще бъде малък, тъй като голяма част са посещавали професионални училища, а не гимназии, позволяващи кандидатстването им във висши училища. Шест младежи участват в програмата.

WWO напълно подкрепя тези младежи с образователни стипендии, менторски програми и психо-социална подкрепа през последните шест години. Сред специалностите, които завършват, са начална педагогика, бизнес мениджмънт, икономика и теология.

През октомври 2017 година проектът приключи със заключителна среща, на която присъстваха и Изпълнителния директор на WWO България, Росица Петрова, и Програмния мениджър на WWO, Тисиана Малоуни, които получиха грамота за работата на организацията в Сърбия от името на д-р Джейн Аронсон. Специален филмов екип засне местата, в които се е изпълнявал проекта – Крагуевац, бившият Дом „Младост“, Центъра за социална работа, университетите, в които са завършили младежите, както и местата, в които работят сега.

WWO планира да продължи работата си в Сърбия с подновен фокус върху ранното детско развитие и програмата „Елементът Игра“.