Директорът в отдел „Мониторинг и оценка” на американската фондация Worldwide Orphans Foundation, Д-р Антъни Саланди, посети Клуба на НСО в Търговище.

Фондацията е създадена през 1997 година за подкрепа на деца в риск и в момента работи, както на територията на България, така и в Етиопия, Хаити, Сърбия и Виетнам.

В Търговище д-р Саланди проведе поредица работни срещи със специалисти от Клуба. В рамките на 3 дни беше обсъдена работата им по услугата „Мобилна библиотека на играчките“, която местната организация предлага от началото на годината. Беше направен преглед на успехите, трудностите и предизвикателствата пред екипа, както и на използваните до момента основни инструменти за оценка и индикаторите на Мобилната библиотека. Изработена беше и анкета за родители за измерване на удовлетворението им от услугата и промяната в развитието на децата им.

По време на посещението си специалистът от Америка наблюдава мобилните игрови сесии с образователни играчки от библиотеката, които бяха организирани за деца от търговищкия квартал «Малчо Малчев» и село Давидово, 2 пъти в месеца. На тях той не само се запозна с децата, но имаше възможност и лично да оговори с родителите.

На тръгване г-н Саланди изрязи удовлетворението си от работа на Клуба на НСО Търговище и изрази желание отново да го посети. Заедно с госта от САЩ в срещите участваха координаторите на българската организация „Фондация за децата в риск по света“, която е част от Worldwide Orphans Foundation- Надежда Христова и Велислава Христова.

Антъни Саланди е в Търговище за втори път. Първият път беше през декември 2014 г., когато обучи екипа на търговищката организация за работа по „Мобилната библиотека на играчките“.

Проектът „Мобилен подход за Библиотека на играчките” е реализиран от „Фондация за децата в риск по света“, в партньорство с Клуба на НСО. Той е финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на ЕИП 2009- 2014 г.

Припомняме, че цел на проекта е деца на възраст от 0 до 7 години от отдалечени, маргинализирани райони в търговищко да получат достъп до качествени образователни играчки. Това спомага те да усвоят важни умения в петте области на детското развитие- двигателно, познавателно, социално, емоционално и езиково. Проектът цели още да развие родителския капацитет на техните родители като им помогне да разберат ролята на играта в етапите на детското развитие и да подобри взаимодействието и общуването с децата им.

Източник: NRGTV

Проект BG05/815 “Мобилен подход Библиотека на играчките” се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

©2024WWO

Пишете ни

В момента не сме на линия. Но можете да ни изпратите имейл и ние ще се свържем с вас, веднага.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?