Между 10 и 13 октомври в Литва се проведе годишната конференция по ранно детско развитие на Международната асоциация „Стъпка по стъпка“, на която участваха Росица Петрова, ръководител на ФДРС, Диана Русева и Александра Ангелова, програмни координатори. Темата на конференцията бе „Ранното детство във времена на бурни промени“. На конференцията присъстваха над 300 представители на неправителствени организации, международни експерти в областта на ранното детско развитие и практици от 48 държави.

Участниците споделиха опит и дискутираха важни теми в областта на ранното детско развитие в контекста на бързо променящия се взаимосвързан свят. Стабилността и благосъстоянието на всички държави зависят до голяма степен от влиянието на външни фактори. Конфликти, климатични промени и епидемии в отдалечени държави отекват по целия свят и оказват въздействие на милиони деца.

Конференцията обедини практици, изследователи, представители на национални власти и неправителствени организации, които обсъдиха влиянието на тези външни фактори върху ранното детство и потърсиха начини да посрещат адекватно нуждите на децата и семействата във времена на бурни промени.

По време на конференцията стана ясно, че са постигнати добри резултати в областта на ранното детско развитие, но все още има много предизвикателства пред това всяко дете да се развива пълноценно и щастливо от началото на живота си. Въпреки че темата за ранното детско развитие започва да придобива все по-голяма публичност на национално и глобално ниво, 825 милиона деца няма да успеят да придобият основни умения към 2030 година. Необходим е по-голям фокус върху застъпничеството за инвестиции в ранното детство, както и по-голяма бързина на действие. Участниците в конференцията се обединиха около идеята, че е трябва се инвестира в работната сила в областта на ранното детство и в създаването на интегрирани услуги за деца и семейства.

Програмата на конференцията включваше пленарни дискусии и панелни презентации в четири основни теми свързани с развитието в ранното детство – Смислено учене на децата в 21 век, Смислена подготовка на работната сила, Смислена подкрепа за семействата и Смислена употреба на технологии. По време на панелните презентации, Фондация за децата в риск по света представи програмата си „Елементът Игра“ и проекта „Мобилен подход към Библиотека на играчките“ изпълняван съвместно с Клуб на нестопанските организации – Търговище. ФДРС представи как подкрепя родителите да защитават децата си от ефекта на токсичния стрес като насърчава положителното въздействие между родител и дете чрез играта. Фондацията представи резултатите от предоставянето на мобилен достъп до програмата Библиотека на играчките в село Давидово, област Търговище. Една година след началото на проекта, родителите споделят, че са научили повече за ранното детско развитие и знаят как да подкрепят развитието на децата си по-добре чрез играта, а също така прилагат наученото на практика докато играят с децата си.

Пълната презентация може да бъде видяна тук: issa-presentation.

За да научите повече за конференцията „Ранното детство във времена на бурни промени“, посетете сайта на конференцията тук.

 

“Пет стъпки към качеството на грижата в ранното детство“ от  Холандия към България ;

Между 16-18 ноември, 2016 г. изпълнителният директор на ФДРС Росица Петрова взе участие в тридневен обучителен семинар за обучители на тема ”Пет стъпки към качеството”, проведен от Бюро Мутант в Нидерландия. В основата на т. нар. Peer Learning Activity или дейност за учене между колеги, беше Европейската рамка за качество в областта на ранното детско образование и грижа. Целта на обучението беше да се направи връзка на 5-те елемента за качествено образование със законодателството и контекста на страните участнички и да се очертае перспективата за подобряване на грижата в страните на участниците.  Заедно с експерти от още 5 организации, членки на ISSA,  Росица Петрова представи интереса и ангажимента на неправителствения сектор в страната за подобряване на ранното детско учене чрез прилагане на европейската рамка за качество. Всички участници  в обучението споделиха своето убеждение, че ще работят заедно занапред, за да се подобрят прилагането на 5-те елемента в законодателството и практиките в страните си. Като продължение участници ще комуникират и обсъждат в специално създадена он-лайн платформа.

©2024WWO

Пишете ни

В момента не сме на линия. Но можете да ни изпратите имейл и ние ще се свържем с вас, веднага.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?