Д-р Фади Хадад, специалист по детска и юношеска психиатрия в САЩ с опит в областта на спешната психиатрична помощ за деца и възрастни посети България между 28 май и 1 юни по покана на Фондация за децата в риск по света.  Д-р Хадад е дългогодишен приятел и поддръжник на WWO, като отдава безвъзмездно от времето и опита си, за да посещава страните, в които Фондацията работи. Той предоставя професионална подкрепа по случаи, води семинари и представя новости от областта на детската психиатрия.

В рамките на посещението си в България между 28 май и 1 юни, той  се запозна със ситуацията в областта на детското психично здраве в страната и представи работата си с деца и юноши с психично страдание. Голяма част от неговато работно песещение   е посветена на подкрепа на специалисти в рабатата им по случаи

случаи и ще участва в кръгла маса на тема детското и младежко психично здраве с български експерти и специалисти по темата.

В първия ден на посещението си д-р Хадад  посети Фондация „Светът на Мария“, където се запозна с работата на Дневен център за лица с увреждания„Светове“,  представи накратко своя опита и обсъди с екипа случаи от  тяхната практиката.

На 29 май д-р Хадаад участва  в срещите на тематични работни групи „Здраве“ и „Семейство“ по време на годишната среща на Национална мрежа за децата, в която  участваха над 150представители на НПО от цялата страна. По време на срещата, д-р Хадад изнесе  публична лекция говори за поведенческите проблеми сред децата и младежите,  и объсди с аудиторията практически въпроси свързани с интеревенциите при случаи от тяхната практика.

На 30 и 31 май, Фондация за децата в риск по света и Фондация „Сийдър“ организираха семинар за работа с деца с психично страдание за професионалисти в Центрове от семеен тип в Казанлък и Център от семеен тип „Сияние“ в Кюстендил. По време на семинара, д-р Хадад  представи основни принципи за работа с деца с психични проблеми и подкрепа на деца в кризисни ситуации. След презентацията, специалистите представиха свои  случаи от практиката, за които получиха  консултации от д-р Хадад.

В края на посещението си д-р Хадад  участва в Кръгла маса тема“ Детско и младежко психично здраве в България“ организирана съвместно от Фондация за децата в риск по света и Национална мрежа на децата на 1 юни в American Corner в Столична библиотека. Кръглата маса цели да стимулира диалог между професионалистите и експертите, както и да постави темата за детското психично здраве в дневния ред на медиите и широката общественост.

В събитието участваха представители на Министерство на здравеопазването, водещи български психиатри, НПО, училищни психолози и университетски преподаватели. По време на кръглата маса д-р Хадад представи своя опит в помощта за деца в криза в САЩ и участва в обсъждането на  актуални проблеми на  психиатричната грижа в България.

 

Др Фади Хадад е американски психиатър, специалист по психиатрия за деца и младежи с опит в спешната психиатрична помощ. Д-р Хадад е клиничен доцент по детска и младежка психиатрия и психиатрия във Факултета по медицина към Нюйорксия университет, автор на множество публикации в авторитетни издания в САЩ и медицински директор на нюйоркския клон на Центъра за семейно развитие, който предоставя терапия, фокусирана върху привързаността за осиновени деца и техните семейства. Повече за д-р Хадад може да научите на неговата страница http://www.fadihaddadmd.com/.

©2024WWO

Пишете ни

В момента не сме на линия. Но можете да ни изпратите имейл и ние ще се свържем с вас, веднага.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?