В началото на ноември 2017 г. приключи основния ремонт на Детския отдел към Народно читалище „Светлина – 1927 г.“ в село Давидово. Благодарение на съвместните усилия на цяла една общност, помещението бе изцяло обновено и вече разполага с нов съвременен детски кът, където децата от общността и техните родители могат да продължат да се събират и да играят заедно.

Идеята за ремонта на Детския отдел е следствие на съвместния проект на ФДРС и Клуб на НСО –  „Пътуваща Библиотека: Играчки и музика в действие“. Благодарение на проекта вече трета година децата от с. Давидово посещават групи за игра в читалището заедно с техните родители. През годините се оформи едно ядро от отдадени майки и деца, които редовно посещават заниманията и израстват заедно в развитието си. През това време много деца постигнаха голям напредък в развитието си и станаха част от една сплотена общност.

В резултат на успехите постигнати по времето на проекта, Фондация за децата в риск по света предложи да създаде Кът за четене в Детския отдел на читалището, където децата и техните родителите да се чувстват приятно и да продължат срещите си. Идеята се доразви и благодарение на подкрепата на местните институции и цялата общност, обновения Детски отдел вече е факт.

Община Търговище отпусна 10,000 лв. за ремонтни дейности, благодарение на което изцяло бе сменена дограмата в читалището, ремонтиран бе покрива и бяха боядисани стените в салона. Дарители  също се включиха при смяна на част от балатума и подмяната на всички осветителни тела в големия салон.

ФДРС осигури близо 11,000 лв. за ремонта на Детския отдел и изграждането на Къта за четене. Подът и тавана на помещението бяха напълно обновени, а стаята се сдоби с още един прозорец, за да влиза повече светлина. Нови стелажи, играчки и книжки станаха част от инвентара на Детския отдел. В Къта за четене децата могат да намерят играчки от „Библиотека на играчките“ както и различни други материали за игра (оцветяване, апликиране и т.н.).

По време на целия ремонт цялата общност се включи активно в обновяването на читалището, помагайки с доброволния си труд.  Жените от пенсионерския клуб в селото почистиха целия двор на читалището, а мъжете изчистиха зад него. Бащата на две деца, посещаващи програмите на ФДРС, сглоби мебелите, а други мъже от настоятелството помогнаха като сложиха корнизи за пердетата, закачиха табелите и внесоха всички мебели. Майките и бабите на децата, посещаващи програмите, също се отзоваваха на всяка молба за помощ.

Сред целите на обновения детски кът са осигуряване на защитено и приветливо пространство, което стимулира развититето, насърчаване на детското развитие чрез игра и четене, насърчаване на взаимодействието между деца иродители, повишаване информирността за етапите на детското развитие и нуждите на децата, предоставяне възможност на децата да се социализират с други деца и придобиват и усъвършенстват социалните и комуникативните си умения в приятелска среда. На 16.11.2017 предстои официалното откриване на ремонтирания Детски отдел. На него ще присъстват представители на община Търговище и местната общност. По време на откриването гостите ще имат възможност да разгледат детския кът и да наблюдават работата с децата, а след това да участват в дискусия за по-нататъшното развитие и осигуряване на устойчивост на детския кът.

 

Детски отдел на библиотеката преди и сега

Детската библиотека превърната в кът за учене

©2024WWO

Пишете ни

В момента не сме на линия. Но можете да ни изпратите имейл и ние ще се свържем с вас, веднага.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?