На 23.10.2017 се състоя официалното откриване на обновеното Детско отделение в УМБАЛСМ „Пирогов“. Отделението бе обновено след като Министерството на здравеопазването отпуска 2.9 млн. лв. за основен ремонт и ново медицинско оборудване, а благодарение на инициативата „Малки герои“ на фондация Америка за България, събрала 400,000 лв., детското отделение вече е с нов приказен интериор.

В резултат на инициативата „Малки герои“ са реновирани 65 стаи на трите етажа на сградата за детски клиники – пълно преустройство на 2270 кв. м. Така детското отделение на УМБАЛСМ „Пирогов“ се превръща в цветно и приветливо пространство с образователни елементи, където децата да се чувстват специални и да откъснат вниманието си от лечението, на което са подложени. В инициативата се включи и Фондация за децата в риск по света, която изгради Библиотеки на играчките в три отделения – Детска травматологична клиника, Детска гръдна хирургия и Кърмаческо отделение.

Във фоайето на сградата сега има интерактивен дигитален аквариум и целият първи етаж е украсен с рисунки и игри, свързани със седемте морета. По стените на втория етаж живеят герои от приказките, а на третия – супергерои от ежедневието, като лекарите и сестрите.

Ремонтираните детски клиники бяха открити от премиера Бойко Борисов, здравния министър Николай Петров и американския посланик Ерик Рубин. На откриването присъства и Лий Сколник, архитектът, проектирал дизайна на обновените отделения в УМБАЛСМ „Пирогов“ и главен архитект на „Музейко“. По думите на Лий Сколник целта на ремонта не е само естетическа. Вместо това, студиото си поставя задача децата и техните семейства да се чувстват по-удобно и по-спокойни. Подобренията в интериора целят да намалят стреса, на който са подложени децата и семействата им. Студиото на Лий Сколник има опит с два подобни болнични проекта в Ню Йорк. „Един от начините да направим това за децата е да ги разсеем от страха и притеснението и да им дадем нещо различно, върху което да се съсредоточат“, споделя архитектът в интервю за в. „Капитал“.

Над 3000 деца годишно минават през УМБАЛМ „Пирогов“ и инициативата „Малки герои“ ще облекчи и подобри престоя им в болницата.

©2024WWO

Пишете ни

В момента не сме на линия. Но можете да ни изпратите имейл и ние ще се свържем с вас, веднага.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?