На 27.01.2017 бе открит Кът за четене в Детското отделение на МБАЛ Търговище. Той е част от проекта „Пътуваща Библиотека: Играчки и музика в действие“, изпълняван съвместно от Клуб на нестопанските организации и Фондация за децата в риск по света. Проектът разширява обсега на програмите на ФДРС, които да достигнат до повече деца и семейства с ограничен достъп до услуги за ранно детско развитие.

Изграждането на пространството има  за цел да направят престоя на децата в болницата възможно най-близък до тяхната естествена среда, без натрупване на напрежение поради невъзможността им да посещават детска градина или училище.

Два пъти седмично, Цветелина Ганева, психолог и координатор на проекта от страна на КНСО, посещава детското отделение в търговищката болница и прекарва време с най-малките пациенти и техните родители. Заниманията подкрепят възстановителния процес на децата и им предоставят възможност да играят. За пръв път в болницата се обособява кът, в който децата могат да разглеждат и четат книжки от богатата колекция, сами или заедно със своите родители, да подреждат пъзели, да рисуват и апликират.

Книжките и пособията са подбрани внимателно и са съобразени с интересите на децата от най-ранна възраст, които са готови за общуване и, за които е важно да има кой да им чете, за да развият комуникативни умения и да обогатят речниковия си запас. Научните доказателства сочат, че ранното детство е най-значимият етап за развиване на мозъка. Затова е важно в тези първи месеци и години родителите и другите възрастни около детето да му говорят, да му се усмихват, да му пеят песнички, да играят с него и да му четат книжки. Така те подпомагат развитието на неговия мозък и му създават незаменимо емоционално преживяване. Пространството за учене в болницата позволява на родителите да прекарат пълноценно време заедно с децата си в общуване и игра и по този начин да подкрепят развитието им.

©2024WWO

Пишете ни

В момента не сме на линия. Но можете да ни изпратите имейл и ние ще се свържем с вас, веднага.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?