Фондация за децата в риск по света ще подкрепи инициативата „Малки герои“ за модернизация на детското отделение на УМБАЛСМ „Пирогов“. Целта на инициативата е да създаде подкрепяща, приятелска и приветлива среда в детското отделение на болницата, където децата да се чувстват специални. Модернизацията на детското отделение ще го превърне в цветно и приветливо пространство с образователни елементи, подобно на Детски научен център „Музейко“. С клиничното си лидерство в предоставянето на медицински и хирургически грижи за деца и млади хора и новата модерна среда детското отделение на „Пирогов“ ще се нареди до най-добрите световни клиники за деца. Мащабната инициатива е на Фондация „Америка за България“ в партньорство с ИКЕА, АстраЗенека, УниКредит БулБанк, Академия Градът, Tribal Worldwide Sofia и LHSA+DP, Ню Йорк.

В обновените отделения на болницата Фондация за децата в риск по света ще изгради 3 Библиотеки на играчките, оборудвани с цветни, дървени играчки, които отговарят на най-високите стандарти за безопасност и подпомагат детското развитие на деца от 0 до 7 години. Библиотеките ще бъдат сигурно пространство, където децата могат да откъснат вниманието си от болничната среда и да се отдадат на своето вродено желание за игра. Възможността за игра, специфичните компоненти на заобикалящата среда и обзавеждането в обновеното отделение ще удивяват и смекчават стреса на децата и техните родители по време на престоя им в болницата и ще подпомагат процеса на лечение и възстановяване на малките герои.

Изграждането на Библиотека на играчките в детско отделение на болница е иновативна практика основана на доказателства и опита на Фондация за децата в риск по света в партньорство с Клуб на нестопанските организации и МБАЛ „Търговище“, където от януари 2016 функционират Библиотека на играчките и Кът за четене. Там децата могат да разглеждат и четат книжки от богата колекция, сами или заедно със своите родители, да подреждат пъзели, да рисуват и апликират. Два пъти седмично в Къта се провеждат занимания с деца и родители. Те подкрепят възстановителния процес на децата и им предоставят възможност да играят. Така престоят на децата в болницата е възможно най-близък до тяхната естествена среда, а периодът на възстановяване се скъсява благодарение на смекчаването на стреса от болничните процедури.

©2024WWO

Пишете ни

В момента не сме на линия. Но можете да ни изпратите имейл и ние ще се свържем с вас, веднага.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?