На 22 февруари 2018 г. по инициатива на Фондация за децата в риск по света и в партньорство с Многопрофилна болница за активно лечение град Търговище и Клуб на нестопанските организации град Търговище, се проведе регионална конференция на тема „Играта в подкрепа на болничната грижа за деца“ с домакин  МБАЛ град Търговище. В конференцията взеха участие 45 участници представители на община Търговище, център за майчино и детско здраве Шумен, УМБАЛ град Русе, УМБАЛ „Пирогов“ град София, лекари и медицински сестри, представители на системата за социално подпомагане и на неправителствени организации от Търговище от региона.

На конференцията се представи опита на МБАЛ Търговище, където се намира първата стая за игра, създадена с подкрепата на ФДРС в педиатричното отделение. Изпълнителният директор на ФДРС Росица Богалинска–Петрова представи ролята на играта в болничната грижа за деца и специфични техники за контакт с деца. Специалистът игра Цветелина Ганева представи историята на стаята за игра и нейното развитие през годините, нейната важна роля в живота на децата, които са настанени на болнично лечение.

Бяха представени моделите на работа на УМБАЛ град Русе  и УМБАЛСМ „Пирогов“, където ФДРС оборудва трите стаи за игра в отделенията на Детска клиника. Особено ценно за участниците беше емоционалното споделяне на майка на дете за преживяванията детето и в стаята  за игра по време на лечението му  Търговищката болница.

Специални лектори на конференцията бяха експертите в областта на ранното детско учене д-р Весела Банова и д-р Любомир Жупунов от Сдружение „Дете и пространство“, които направиха преглед на световни практики за организация на грижата и пространството на децата, нуждаещи се от лечение и за специфичните психологични нужди на децата, когато са в нова среда или са уязвими.

Подобна конференция се прави за първи път в региона. Тя представи една добра практика в грижата за децата в болнична среда и важната роля на играта за детското развитие. Разглежданите теми провокираха участниците да говорят и мислят за различни подходи в грижата за деца.

©2024WWO

Пишете ни

В момента не сме на линия. Но можете да ни изпратите имейл и ние ще се свържем с вас, веднага.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?