През месец март екипът ни проведе няколко уебинара за представяне на новата програма за дистанционна работа в условията на настоящата карантина „Елементът Игра вкъщи“.

В него се включиха общо 26 участника от 5 партньорски организации (Сдружение „Самаряни“ гр. Стара Загора, Клуб на НСО Търговище, Фондация „Здраве и социално развитие“ с центровете в София и Кюстендил, Сдружение „Знание“ – Ловеч и Сдружение Нов Път Хайредин, които са основни партньори по проект „Игра за възможности“) и екипите на ДГ „Пролет“ гр. Оряхово и ДГ „Слънце“ град Луковит.
Темите, които разгледахме бяха свързани със съдържанието и философията на новата програма „Елементът Игра Вкъщи“, подготовка за играта, съвети за родителите, представяне на типовете игри и как те са свързани с петте области на детското развитие. Специфично за българската версия на програмата е четенето на приказки и кратки видеа за деца, които екипът в България подготвя в две части – в първата четем приказката, а във втората каним детето и родителите да играем заедно като броим, рисуваме, изследваме, повтаряме и учим нещо ново през същата приказка. Този модел от програма „Разкажи приказката“ успяхме добре да пресъздадем през тези кратки видеа, които се приемат изключително позитивно от децата и възрастните.
Във втората част на уебинарите бяха разгледани темите свързани с предизвикателствата за работа с родителите през технологии и спецификите на тази работа. Екипът ни представи идеи и съвети за това как се управлява фейсбук група, вайбър група и какво може да се прави в телефонен разговор със семейството.
Част от уебинарите включваше и грижа към нашите партньори – предложихме им съвети как самите те да се справят по-добре със стреса и да се грижат за телесния и психо-емоционалния си баланс, като им споделихме техники за успокояване на ума и подобряване на мускулния тонус.
Как да работим с родители и деца дистанционно, след като до сега винаги сме били до хората, до семействата, до децата? Как да подкрепяме хората като не сме очи в очи с тях и като не виждаме и усещаме тяхната обратна връзка? Това са част от въпросите, които поставихме мислейки за работата през технологии и различни дистанционни начини на контакт.
Програмата „Елементът Игра вкъщи“ съдържа ресурси -любимите детски приказки и различни типове игри у дома, специално разработени, за да подкрепят нашите партниращите организации при техния контакт със семействата през различни технологии – ФБ групи, телефони и др.
Ето някои от обратните връзки от участниците:
„Благодарим за вашата грижа към нас в този момент“,
„Благодарим ви, че сте мислили и подбрали всички тези идеи, така че да са удобни за ползване веднага“,
„Приказките, които правите са страхотни! Те са изключително полезни за децата, защото са разказани забавно, а игрите след това наистина учат и ангажират децата“,
„Радвам се, че чух нещо толкова важно – да се доверя на родителите, да им дам идеите за игра и да оставя те сами да се справят“,
„Страхотно е, че сте помислили толкова добре за всичко – игрите са страхотни, приказките са страхотни. Всеки ден споделям по нещо в групата на родителите и в моята лична страница, защото са полезни“

©2024WWO

Пишете ни

В момента не сме на линия. Но можете да ни изпратите имейл и ние ще се свържем с вас, веднага.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?