На 24 март, 2021 г. имахме удоволствието да бъдем домакин на третото събитие от съвместния ни проект с фондация „За Нашите Деца“ и фондация „Тръст за социална алтернатива“ за популяризиране статиите на списание „Early Childhood Matters”, част от инициативата на фондация „Бернард ван Лейр” и Международната асоциация „Стъпка по стъпка“.

Над 40 участника представители на социални и интегрирани услуги се присъединиха към уебинара, за да се запознаят с успешния модел на подкрепа на семействата с малки деца в условията на Ковид 19 в Израел. Д-р Мая Яаари, Директор “Изследване и оценяване“ Гошен и Идит Шуман -Адато, автори на статията „Как Covid 19 ускорява промяната: иновации в работата със семействата в Израел“ заедно с медицинските сестри, които работят на терен представиха успешните  резултати и предизвикателства в работата на Типат Халаф, здравни центрове за родители и деца в Израел в отговор на ограниченията, които налага  пандемията. Проведени са над 140 групови срещи на арабски и иврит с 2270 родители, които ги подкрепят по различни теми свързани с грижата за децата. 92 % от родителите намират срещите за полезни, а 86 % от участниците намират интернет платформата за удобна. 

Обнадеждени от резултатите си, израелските специалисти гледат на кризата като на възможност и работят в бъдеще да превърнат пилотната фаза в официална  услуга предлагана от държавата, която да е съобразена, както с националната, така и регионалната специфика.

Втората част от дискусията посветена на успешни отговори на предизвикателствата в подкрепата на семейства в България, беше представена от фондация Карин дом и Център за майчино и детско здраве, Сливен 

Опитът на фондация Карин дом, представен от Борислава Черкезова, в подкрепа на семействата с деца със специални нужди в условията на Ковид 19, не само потвърждава значимостта на семейството за детето, но и доразвива семейно-ориентираните практики на организационните услуги. Сред работещите начини за достигане до родителите специалистите  предлагат онлайн консултации в удобно време за родителите, онлайн групи за родители, дигитална библиотека, дигитализация на регистриране на семействата.

В отговор на нововъзникнали нужди са разработени и програми като „Карин дом в кутия“  -материали за деца и родители за работа вкъщи, приказки за деца и много видеоматериали за родителите.

Как посрещат предизвикателствата пред патронажната грижа в Центъра за майчино и детско здраве в Сливен сподели ръководителят на услугата Лилка Колева. В подкрепа на едни от най-уязвимите групи в региона, Центърът успява да намери отговори на проблемите възникнали в резултат на пандемията – телефонни и онлайн консултации, среща пред дома на семействата, специално помещение близо до семействата и ограничаване на броя на консултираните по едно и също време.

Всички участници се обединиха в дискусията, че за успешното справянето с трудностите в работата през последната година са необходими, както професионализъм, така и партньорство с други заинтересовани страни, което да подкрепи усилията и утвърди практиката. 

©2024WWO

Пишете ни

В момента не сме на линия. Но можете да ни изпратите имейл и ние ще се свържем с вас, веднага.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?