Събитието е част от съвместен проект на Фондация „За Нашите Деца“, Фондация „За децата в риск по света“ и фондация „Тръст за социална алтернатива“ за популяризиране статиите от актуалния брой на списание „Early Childhood Matters”

За трета поредна година инициативата на фондация „Бернард ван Лейр” и Международната асоциация „Стъпка по стъпка“ си поставя за цел да направи научните изследвания и добрите международни практики представен в списание „Early Childhood Matters достъпни за българските специалисти в сферата на ранно детско развитие.

Темата на тазгодишния брой са климатичните промени и отражението им върху развитието на децата, но също така и ролята, която децата могат да играят за превенция и преодоляване на негативните последствия.

В рамките на събитието „Децата имат нужда от природа и природата има нужда от тях“, бяха представени добри практики от страната и света, които целят да поставят децата в центъра на дискусиите за климатичните промени. Макар и да имат най-малка вина, децата са най-уязвимата към климатичните промени част от населението. Замърсяването на околната среда и климатичните аномалии вече ги поставят във висок риск от увреждания и пречат на пълноценното развитие на мозъците има. Дори да не бъдат засегнати на този етап, те ще изпитат въздействието на климатичните изменения през своя бъдещ живот многократно по-силно от своите родители.

Росица Петрова от фондация „За децата в риск по света“ представи добри практики Израел за подобряването на външната среда и създаването на пространства за игра, които са по „екосъобразни“ и близо до природата. По този начин не само се увеличават зелените пространства в градовете, но и се провокира на любопитството на децата за природната среда, което подобрява знанието за природните процеси и допринася за развитието на екологична чувствителност и социална отговорност.

Мартина Дробенова от фондация „Тръста за социална алтернатива“ говори за изпълняваната в столицата на Етиопия, Адис Абеба, програма „Деца: Бъдещата надежда на инициативата на Адис Абеба“ за ранно детско развитие, която представлява ангажимент за осигуряване на универсален достъп до всеобхватни услуги в ранна възраст на всички 1,3 милиона деца под 6 години, които ще живеят в  града до 2027 г., със засилена подкрепа за уязвими деца в 330 000 домакинства с ниски доходи. Основна част от инициативата е насочена към увеличаване на възможностите за учене чрез игра, което е важно за двигателното развитие на децата, както и за развитието на техните когнитивни, социални и емоционални умения.

Кирил Кирилов от фондация „За Нашите Деца“ представи иновативния подход на управление на  бразилския град Джундиай, който се нарича „Градът на децата“, и разполага със специален екип за ранно детско развитие, които имат за цел да накарат всяко дете да почувства, че градът се грижи за неговото благополучие. В града е създаден и Детски комитет, благодарение на който и децата могат да участват в решаването на проблемите на града.

Фондация „Карин Дом“ представи своята градина, където децата провеждат различни терапевтични дейности, учат се да опазват околната среда, да засаждат растения и да се грижат за природата.

Детска градина „Слънце“ – гр. Луковит, представиха своето дворно пространство, което дава възможност на всяко дете да бъде малко по-близо до природата всеки ден. Отглеждането на домати и краставици в детската градина позволява на децата да я опознаят и оценят, както и да разберат защо е важно да я пазя. Дава им самочувствие и увереност, че могат да участват в осигуряването на собствената си храна.

Арх. Елица Панайотова представи кампанията на “Зелена София” към Столична община за придвижване до училище без кола „ИСКАМ ПЕША!“ и инициативата “Изкуството на промяната” на ученици от American College of Sofia, също подкрепена от проект „Зелена София“ на Столична община,  които целят да насърчат по-чист, споделен и интелигентен начин на придвижване.

Мая Цанева от „Безопасни детски площадки“ представи инициативите Park(ing) Day for Fitness в София: Играем и спортуваме на открито и „Кашонвил“, в която с най-различни материали за рециклиране децата строят различни къщи, превозни средства и фигури. Целта е да се покаже, че децата са архитекти на бъдещето и е важно да зачитаме мнението им.

Силвия Терзийска от образователния екип на Музейко разведе гостите из Калната градина на детския научен център, където чрез естествени материали и елементи като пръст, вода, камъни и дърво се насърчава развитието на сензорните възприятия на децата, както и знанията им за природата. Участниците разгледаха и „Умната градина“, която дава възможност на децата още от най-ранна възраст да разберат как работят принципите на земеделието и сами да отглеждат растения.

Архитект Магдалина Ръжева, председател на Сдружение „Детска архитектурна работилница“ и заедно с нейни студенти и деца, бежанци от Украйна изработи пейка с вертикална градина от дървени палета. Целта на демонстрацията бе да покаже, че малките деца имат капацитет да бъдат активни агенти на промяната не само в бъдеще, но и сега, както и че екологичното самосъзнание трябва да се възпитава от ранна възраст, тъй като именно по време на ранното детство децата развиват базата за своите ценности, нагласи, умения, поведения и навици

Общото между всички представяния беше разбирането, че свободната игра сред природата е важна за здравословното физическото и психологическо развитие, за творческото мислене, социалната компетентност на децата. Затова трябва да създадем пространства, където това отново да е възможно, като се съобразим с интересите, изборите и преживелищният опит на млаките децата, които често се игнорират.

Трябва да насърчим разбирането, че децата могат да играят роля в решаването на социални и екологични въпроси, които ги засягат, като бъдат инициатори, провокатори, изследователи и активисти в областта на опазването на природата, като част от една по-голяма общност, която включва техните родители и специалистите в сферата на ранното детско развитие.

 

©2024WWO

Пишете ни

В момента не сме на линия. Но можете да ни изпратите имейл и ние ще се свържем с вас, веднага.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?