Партньорството ни с читалище „Иван Стефанов – 1918“ с. Петревене, общ. Луковит датира от края на 2019 г., когато стартира проект „Игра за възможности“ 

За партньораЧиталището в с. Петревене има дълга история на културно средище в района. От началото на 2020 г. в селото има Пространство за учене. То бе създадено в рамките на проект „Игра за възможности“, за да подкрепи семействата, които отглеждат малки деца в  тяхното развитие през програма основана на игра. Създаването му бе инициирано от един от партньорите по проекта сдружение „Знание“ – Ловеч, но подкрепено от местната власт. Един човек обаче имаше по специално отношение към процеса на създаване и работата на Пространството за учене и днес е един от вдъхновителите му. Тя е Йорданка Велчева, председател на читалището от 30 години и човек, който говори с гордост и искрена любов за природата, за околността и живота на село Петревене. 

Ето какво разказва тя: 

„Когато ни предложиха да се включим в проекта и да създадем такова Пространство за учене много се зарадвах. Като председател на читалището отдавна искам да намеря начин за включване на всички от селото в различни дейности. Идеята за пространство за учене за децата от най-ранна детска възраст искрено ме вдъхнови. Но нямахме подходящо помещение за товаНе беше трудно да убедя кмета да осигури средства и така направихме ремонт на една стая в бившето училище на селото. Получихме играчки, музикални инструменти и книжки за децата от проекта. А всичко останало създадохме сами, ние хората от селото. Моята сестра например уши възглавнички и пердета. Моето семейство се включи с личен труд, докато пространството ни за учене беше готово. 

За програма Елементът Игра® чух за първи път на обучение, на което присъствах през 2019 г. и в което придобих знания и умения да работа с деца и семейства през програми основани на игра. 

И така започна нашето приключение! 

Семействата, които идват на занятията са предимно от ромски произход. Повечето от тях живеят в крайна бедност и лишения, но са любящи към децата и полагат добра грижа за тях. В началото, когато децата идваха бяха плахи, не говореха, срамуваха се, когато не знаеха как да решат някаква ситуация започваха да плачат. Постепенно свикнаха с новата среда, идват с голямо желание и чакат с нетърпения всяко ново занятие. Все повече деца са привлечени от мястото, играта и забавленията, понякога броят им достига до 40 деца. Децата се научиха да споделят играчките, да ги пазят, да ги подреждат, да изчакват ред. Научиха се да търсят решения през опита от играта – да се редуват или да отстъпват. Всички много се забавляваме! 

Програма Елементът Игра® е много подходяща за деца, живеещи в бедност, защото им предлага възможност да играят с различни играчки каквито нямат у дома. Дава им възможност да слушат приказки, да танцуват и да учат. За няколко месеца децата научиха с лекота цветове, броим до 20 и повече, разпознаваме животните. Децата научиха много детски песни и това обогатява и речника им. Знаят как от яйце, гъсеница и пашкул се появява красивата пеперуда. Правим състезания кой ще построи по-висока кула с конструктор. Вече разпознават плодовете и зеленчуците и обичаме заедно да готвим. 

Цяло лято сме навън. Децата се научих да играят на „дама“ и толкова много им хареса, че заедно си нарисувахме такава на асфалта. А музикалната програма е толкова приятна и за децата, и за възрастните!  

Това което създадохме за децата промени всички ни. Промениха се родителите, промени се цялата общност и всеки има отношение. Децата се променят със всеки следващ път, когато идват. Програмата дава шанс децата от малките населени места, където няма детска градина или друго да могат да получават знания и да развиват умения, които ще са им нужни и напред.  

Благодарна съм, че имам възможност да работя по програма Елементът Игра®. Благодаря на Фондация за децата в риск по света, които подкрепиха семействата от селото по време на извънредното положение в страната от Ковид 19 и им предоставиха пакети с хранителни продукти, хигиенни материали и пакет за игра вкъщи. Благодаря на сдружение „Знание“ – Ловеч за съвместната ни работа и развитие.  

Постигнатите резултати ме мотивират. Да обучавам децата от нашата общност през игра ме мотивира. И аз очаквам с нетърпение срещите ми с децата всяка седмица“. 

©2024WWO

Пишете ни

В момента не сме на линия. Но можете да ни изпратите имейл и ние ще се свържем с вас, веднага.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?