Партньорството ни датира от 2013 г., когато в Семейно-консултативния център в Нови пазар и във филиала му в с. Каолиново (изграден от УНИЦЕФ – България) е въведена програмата “Библиотека на играчките”, която по-късно става част от “Елементът Игра” а през 2020 г. е подновено с правоприемника Център за обществена подкрепа, управляван от женско ромско дружество “Хаячи”.

За партньора: Женско ромско сдружение „Хаячи” – Нови пазар има мисията да развива и усъвършенства социални дейности в общността, да работи за благото на гражданското общество. Целевата група на сдружението е ромската общност в община Нови пазар. Организацията работи за превенция на изоставянето, образователна интеграция, превенция на ранните бракове и др. Ръководството на организацията работи на доброволни начала.

Програмата „Елементът Игра“ се прилага в управляваната от партньора ни в услуга Център за обществена подкрепа. Същият е разкрит и функционира като Семейно-консултативен център (СКЦ) на 01.10.2011 г. по проект на УНИЦЕФ – България „Семейство за всяко дете“ във връзка със закриването на Дом за медико-социални грижи за деца, град Шумен. От 2013 г. в услугата функционира програма „Библиотека на играчките“ впоследствие се прилага и програмата „Музика в действие“.

Като наследник на философията на СКЦ, Центърът е специализиран в превантивните дейности и теренната работа. Той представлява комплекс от социални, здравни и образователни услуги за деца и семейства с цел предотвратяване на изоставяне на деца в институции, превенция на отпадане на деца от образователната система, деинституционализация и реинтеграция на деца, обучения в умения на деца и родители, консултиране, придружаване, посредничество, застъпничество на семейства с деца в риск, консултиране и подкрепа на деца с поведенчески проблеми. Програмите „Библиотека на играчките“ и „Музика в действие“ са неотменна част от цялостната програма на Центъра в работата с децата от 0 до 7 години и техните родители. По програмите работи и филиал на центъра в град Каолиново.

Вижте повече във филма:

https://drive.google.com/file/d/1GU2kPt_gqSomKDXcYqQbuex2IJrF8Owp/view?usp=sharing

Представяме Фюлия, която отговаря за организацията на работата по програмите. Тя е прекрасно момиче, което обича да работи за развиването на общността си. Тя има много фин подход към децата и към родителите. Често Фюлия е техният преводач и човекът, който им помага при решаването на административни въпроси.

Фюлия Метин е на 24 години от гр. Нови пазар. Още от 2015 година тя е доброволка към сдружение „Хаячи“. Участва в дейностите както на Сдружението, така и на Семейно-консултативния център: води танцови групи, водеща е на събития провеждани от Сдружението, води ателиета за деца и други дейности, подпомага дейността на Библиотеката и е много завладяна от това. От месец октомври 2017 г. е назначена на работа в Центъра по проекта на УНИЦЕФ – България „Семейство за всяко дете“ като социален сътрудник. През времето, в което работи Фюлия в Сдружението и Центъра, тя се показа като един мотивиран млад човек, отговорен, скромен и дисциплиниран. Още от започване на работата в Центъра ѝ беше възложено да отговаря за програмите „Библиотека на играчките“ и „Музика в действие“. Това я мотивира да продължи образованието си в Шуменския университет по специалност „Социална педагогика“. Фюлия участва с колегите в игровите сесии с децата и при необходимост превежда на децата, което я прави много ценна част от екипа..

По време на пандемията от коронавирус Фюлия заедно с другите членове на екипа на ЦОП Нови пазар и сдружение „Хаячи“ работи директно в общността, като информира, консултира на достъпен и разбираем език населението, събира информация за нуждите на децата и семействата им от обучителни материали, раздава дарения за деца и семейства, събира информация за бедстващи семейства и недостиг на хранителни продукти.

Ето една история, която разказва Фюлия:

„Касае се за случай на високоуязвимо рисково семейство, което живее в недоимък и лишения.  В семейството често има разправии от ревност, липса на доходи и сигурна работа. Един ден майката напуска семейството, като оставя 4-годишната Елис на грижата на бащата и бабата, която не е в добро здраве. Семейството живее в стара къща на края на ромския квартал в града. Бащата работи, но не е нает на договор и доходите им не са редовни и сигурни.

Елис обича да посещава пространството за учене по програмата “Елементът Игра” и тук се чувства добре. Екипът ни разбира, че тя усеща липсата на майка си и че това е дълбока рана за нея, затова ѝ даваме много внимание. Работата ни с нея е свързана както с насърчаване на развитието, така и с преодоляването на травматичната раздяла с майката. При съвместните ни занимания в стаята с играчките с Елис се потапяме в света на игрите и забавленията. Поощряваме нейното старание, стимулираме наблюдателността ѝ, като я насочваме към дадена игра, пъзел или разглеждане на картинки и откриване на познати животни. Насърчаваме развитието на нови социални умения, както би го направила и майката – да има добри хигиенни навици, да се храни сама, да се пази чиста. А когато играта свърши, Елис обича да прибира играчките и да бъде похвалена.

Работата ми с децата всеки ден ми дава много емоции! Щастлива съм, когато ги виждам как идват към Центъра – хванати за майките и усмихнати, с очакването за забавление и среща с игрите и играчките. Има деца като Елис, които нямат играчки и книжки у дома и наличието на програмите “Библиотека на играчките” и “Музика в действие” толкова близо до дома им, в квартала, в който живеят е безценна възможност за подкрепа на ранното детско развитие“.

©2024WWO

Пишете ни

В момента не сме на линия. Но можете да ни изпратите имейл и ние ще се свържем с вас, веднага.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?