Партньорството ни с фондация „Здраве и социално развитие“ (ФЗСР) датира от 2017 г., когато започна прилагането на програма „Елементът Игра“ в център МИР (Модел за интегрирано развитие) в София, кв. Факултета. През 2019 г. партньорството ни намери естествено продължение в управлявания от ФЗСР ЦОП в Кюстендил.

За партньора: Фондация „Здраве и социално развитие“ е създадена през 1998 г. и се специализира в разработването и въвеждането на нов подход за успешно интегриране на ромската общност у нас. Мисията ѝ е да утвърждава възможности за личностно и общностно развитие, опазване на здравето и социалното благополучие на изолираните общности. Екипът на организацията е мултидисциплинарен и мултиетнически, съставен от над 40 специалиста – психолози, социални работници, педагози, медици, сътрудници от ромската общност. Водена от разбирането, че „ човешкия живот има два периода, които са ключови за формирането на личността – ранното детство и юношеството, когато детето се социализира като възрастен“, Фондацията развива Модел за интегрирано развитие (МИР). Той е първият модел, създаден на базата на дългогодишна професионална работа в общността и е насочен към тези два периода – детство и юношество, като прави решими два основни проблема – образование и работа.

Споделянето на общи професионални ценности и общи цели в областта на ранното детско развитие между двете организации постави началото на съвместната ни работа. За тази цел Фондация за децата в риск по света предостави цялостната си програма „Елементът Игра“, както и ресурси за нейното прилагане – играчки, музикални инструменти и книги на обща стойност 3 175 лв. включително и обучения на екипите.

Представяме Галина Асенова, която работи в първия център МИР, създаден през 2002 г. в кв. Факултета. Запознахме се с нея при стартирането на нашето партньорство, когато проведохме първото обучение за екипа. Запомнихме тази среща заради отношението на Галя към програмата, нейната креативност, човешка топлота и енергия, и любовта, които влага в работата си.

Ето какво разказва Галя за себе си:

Обикновено сутрините ми започват с подготовка на помещението за деня, прием на децата,  гимнастика с песни, участие в учебните ситуации и индивидуална помощ на децата, които имат нужда от специално внимание.  После продължаваме с различни образователни и забавни игри, рисуване с пеене. Накрая изпращаме децата.

А необикновено денят ми започва с гушкане на дете, което плаче, защото му е тъжно или защото се е скарало с приятелчето си.

Вдъхновяват ме децата, защото те са искрени, чисти, слънчеви, усмихнати, изобретателни, защото не са като големите, ако ги слушаме внимателно те сами ще ни покажат от какво имат нужда. А ако им хареса нещо, те дават великолепни идеи за работа и игра с тях. Много разчитам на тяхната помощ в прилагането на програмите на Фондация за деца в риск по света.

Имам и още едно любимо занимание, превърнало се в хоби и това е да творя с различни приложни материали, и тук намирам много начини да уча децата да използват ръцете и умът си, за да изработят уникални, неповторими произведения.

За пръв път чух за Библиотека на играчките от колежка, участвала в обучение на Фондация за децата в риск по света. След това самата аз преминах няколко обучения за работа по програмите „Музика в действие“, „Разкажи приказката“ и „Библиотека на играчките“. Знанията и практическите умения, които получих станаха неразделна част от работата ми, а срещата ми с един от обучителите Лоис Кам Хейман беше истински вдъхновяваща. Прилагам програмите с удоволствие и увереност, защото за децата те носят огромна радост.

Работейки с деца се научих на търпение и постоянство в общуването с тях. Ценя възможността, че мога да общувам с различни семейства и удоволствието да видя в края на учебната година родители и деца, готови за училище“.

Програмата е успешно интегрирана в цялостния подход към деца и родители. В учебните програми и в допълнителните дейности се прилагат „Библиотека на играчките“, „Музика в действие“ и „Разкажи приказката“, като от началото на партньорството ни досега по програмата са обхванати над 300 деца и близо 200 родители. А петнадесет от членовете на екипа от различни центрове, управлявани от Фондацията са сертифицирани по програма „Елементът Игра“.

От 2019 г. програмата се прилага и в Център за обществена подкрепа град Кюстендил, който се управлява от ФЗСР, където освен обучение на екипа предоставихме също и играчки за работа по програмите на стойност 1800 лв.

В рамките на това партньорство Фондация за децата в риск по света вече втора поредна година извършва оценка на ефективността на програма „Елементът Игра“ през скринингов инструмент Developmental Profile 3 – рейтинг скала за оценка на детско развитие и мониторинг по системата ECD QUAD.

Работата ни с партньор като ФЗСР ни дава изключителен заряд и удовлетворение от постигнатите резултати.

©2024WWO

Пишете ни

В момента не сме на линия. Но можете да ни изпратите имейл и ние ще се свържем с вас, веднага.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?