Партньорството ни с детска градина „Пролет“ град Оряхово с датира от 2019 г., когато се срещнахме в рамките на проект „Игра за възможности“.

Уеб сайт: https://www.oriahovo.bg/

За партньора: Детска градина „Пролет“ е общинско детско заведение на територията на община Оряхово за деца от  3 месеца до 7 годишна възраст. Тя е с капацитет 95 места и има 45 годишна история. Разположена е в близост до ромския квартал на града и близо 75 % от децата в нея от етнически произход. Средата на детската градина разполага с физкултурен салон, детска фитнес зала, музикално-театрален салон, зала за психомоторика, обучителен мултимедиен кабинет, детска парти-зала, изобразителен кът, битов кът, природен кът, методичен кабинет. Дворът на детската градина  е място за игра през цялата година и разполага с открита сцена и екозона. Детската градина е отличавана през годините като „Окръжен първенец“ и „Национален първенец“. Тя е база за подготовка на учители  към филиала на Великотърновския университет в град Враца.

От края на 2019 г. в учебната програма на градината е интегрирана програма Елементът Игра®, като в рамките на проект „Игра за възможности“ част от екипа премина обучение за работа по програмата, както и взе участие в обменни визити на други места, където се прилага програмата.

Представяме Венелина Йонова – директор на детската градина, педагог с дългогодишен опит. В рамките на проект „Игра за възможности“ тя провежда игрови сесии с деца и родители в читалището в село Галово, обл. Враца. Венелина е магистър по „Предучилищна педагогика“ с квалификация „Оригофренопедагогика“ и магистър по  психология със специализация по консултативна психология. Тя е лектор, член на екипа за допълнителна личностна подкрепа към Обединения детския комплекс в Оряхово, където води клуб по психомоторика и клуб „Себетворителница“.

 

 

 

Ето какво разказва тя за себе си и за програмата:

В свободното си време обичам да се разхождам сред природата , да пътувам и да опознавам забележителностите в България. От една година практикувам йога.

Израснала съм с учителската професия, майка ми е пенсионирана учителка и за мен не стоеше въпроса „Каква искам да стана?“- аз просто го знаех от малка. Обичам професията си, защото дава възможност да моделираш  и изграждаш детската личност. Детската учителка създава първите спомени , чрез които човек се връща в детството си когато порасне. За да съхраниш позитивизъм към децата най-напред трябва да намериш вътрешен мир и спокойствие, затова аз непрекъснато търся хармонията и баланса в „моя си“ свят и това ми помага в професията ми на детски учител. В контакта с децата се водя от основния принцип е да им покажа как да обичат себе си, да уважават собствената си личност и това, че всеки един е уникална частица от Вселената. Всеки ден се уча от децата на непринуденост и позитивен реализъм. Уча се от тях да тренирам въображението си и да не спирам да мечтая.

За програма Елементът Игра® научих от партньорството ни със сдружение „Нов път“ Хайредин при поканата им да станем партньори  по проект „Игра за възможности“. Бяхме мотивирани да се запознаем и да апробираме нещо ново и интересно в подходите ни работа, както и да обогатим средата в детската градина с образователни играчки, музикални инструменти и книги за работа.

Програма Елементът Игра® се прилага във всички възрастови групи на детската градина. Учителите приемат програмата като възможност да стимулират детското развитие по едни от най-естествените за децата начини – играта. Децата бяха силно впечатлени от новите играчки, от музикалните инструменти и новите книжки с приказки. Начинът на провеждане на отделните модули по програмата включва индивидуален поздрав за всяко дете, включване на всяко дете в учебния процес през игра и това помага за по-лесното научаване. Програмата ще продължи да се прилага в нашата детска градина както в учебната програма така и в извънучебните дейности с децата, защото според нас тя е полезна за децата и ни обогатява с нови подходи в ранното образование“.

©2024WWO

Пишете ни

В момента не сме на линия. Но можете да ни изпратите имейл и ние ще се свържем с вас, веднага.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?