Партньорството ни със сдружение „Знание“ – Ловеч с датира от 2019 г., когато се срещнахме в рамките на проект „Игра за възможности“ 

За партньораЗнание“ е образователна неправителствена организация, работеща от 1994 г. в областта на образованието, ранно детско развитие, социално включване и гражданското участие. Мисията е утвърждаване на демократичните ценности в обществото и повишаване на човешкия потенциал чрез осигуряване на качествено и достъпно обучение, съчетано с националните традиции и европейските измерения за учене през целия живот, а целите са насочени и към подготовка и предоставяне на висококачествени образователни услуги за деца, младежи и лица над 18 години, хора в неравностойно положение. Сдружението работи основно на територията на област Ловеч.  

www.znanielovech.org 

Представяме Ралица Попова – изпълнителен директор на сдружение „Знание“-Ловеч. Тя е основен двигател и водещ на сесиите с деца по програма Елементът Игра®, на местата, на които тя се прилага. Ето какво разказва Ралица за себе си: 

Макар да имам икономическо образование и да харесвам специалността си – „Маркетинг“, съм работила най-малко в тази област. От 2002 година съм част от Сдружение „Знание“, а от 2005 година съм негов изпълнителен директор. Когато за първи път чух за програмата Елементът Игра си пожелах и ние да осъществяваме подобни дейности. Вдъхновени от името на тази програма оборудвахме библиотека за деца, родители и учители в детска градина „Ирина Бачо Кирова“ град Летница – градина, в която впоследствие включихме и занимания по Толерантност, клуб „ЗАЩО?“ и занимания „Храна и здраве“. Почти пет години по-късно се включихме в проект „Игра за възможности“ и се запознахме с цялостната програма Елементът Игра®, предоставяна от Фондация за децата в риск по света. В рамките на проекта провеждам сесии с деца от две групи в детска градина „Слънце“ град Луковит и с деца и родители в читалището в село Петревене. 

Партньорството ни с Фондация за децата в риск по света продължава и заедно търсим възможности за осигуряване на среда за игра дори на най-отдалечените места, където няма други услуги в подкрепа на ранното детско развитие. Личната ми мотивация да прилагам Елементът Игра® е желанието ми да работя с деца. Имам дългогодишен опит в обучения на учители и младежи, липсваше ми обаче директния контакт с децата и възможността да прилагам придобитите знания в областта на ранното детско развитие. За мен детската градина трябва да е любимо място за децата, място, на което те да се чувстват свободни да творят, да общуват и да се развиват. Поради различни причини не всички детски градини в България са такива места. Предизвикателство е да работиш за положителна промяна и това ме мотивира допълнителноСъвместната работа и сътрудничеството с образователни НПО, градини и педагози, които разработват, тестват и прилагат иновативни програми ми дава надежда, че повече градини ще се превърнат в такива любими места. 

Ето и едно събитие от живота на Пространството за учене в село Петревене, която разказва Ралица Попова: 

„В село Петревене живеят над 600 жители.  В него няма действащо училище, няма и детска градина, но откакто има Пространство за учене по програма Елементът Игра® то стана любимо място за децата и за родителите. Благодарение на активността и креативността на читалищния председател Йорданка Велчева или Данчето, както всички я наричат, започват да се случват интересни неща.  

Освен липсата на образователни институции в селото се усеща и липсата на културен живот. Последният път, когато жителите на село Петревене са се докоснали до театралното изкуство е било преди повече от 25 години със самодейната постановка „Татул“. Оттогава нито читалището е организирало театър, нито е гостувала външна продукция. Децата от селото никога не са гледали театър. С желанието да усетят магията на театъра подготвихме за децата приказката „Дядо вади ряпа“. Данчето уши куклите, скова паравана, уши завеските и избра приказката. Така след повече от 20 години в селото отново имаше театър. Детската публика е много изискваща. Кратката приказка беше повторена няколко пъти, а след финала малките зрители поискаха да се превърнат в актьори. Импровизирано на сцената се появи Червената шапчица, слънцето беше възпято няколко пъти, запомнилите думички за Дядо Коледа също намериха поле за изява, нищо, че са подранили с 3 месеца. Накрая изтръгнаха обещанието, че следващата седмица ще има отново театър, а това за Данчето би означавало шиене на нови кукли, подготовка и репетиции. 

Четенето на приказки, слушането на истории, гледането на театрални постановки е от съществено значение за формирането на социално-емоционални компетентности у децата. Освен научването на нови думи, важно е съпреживяването на емоциите на героите, наблюдението на поведението на любимите герои, които впоследствие да се превърнат в ролеви модели. Емоцията от децата е много специална! Съвсем скоро предстои кукленият театър в Ловеч да гостува в село Петревене, защото децата ни заслужават да видят  професионално представление, а и защото постановкота, която ще им предложим „Чудесата на чистота“ разказва по детски, забавно и разбираемо защо е необходимо да имаме хигиенни навици, какви „магии“ стават ако ги нямаме.“ 

©2024WWO

Пишете ни

В момента не сме на линия. Но можете да ни изпратите имейл и ние ще се свържем с вас, веднага.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?