Играта съпътства детството. Децата имат вродена нужда от действие, а играта е естествена дейност, която подпомага тяхното цялостно развитие, а също така им доставя удовлетворение и радост. Тя има особено важна роля и за развитието на детския мозък.

Играта е основно право на всяко дете. На милиони деца по света, обаче, правото на игра е отнето от войни, бедност, насилие и болести. В отговор на това, WWO създава Element of Play® (EOP), програма, разработена да доведе до психосоциални промени и да подкрепя общностите в райони на крайна бедност, бедствия, кризи и маргинализация. Програмата е създадена с разбирането, че неблагоприятните детски преживявания причиняват травма при децата. Тази травма ги кара да пропускат важни етапи в развитието си и създава трайни негативни последици в живота им, което има кумулативен ефект върху техните общности.
Програмата се предоставя в общности с различна култура, различни нужди и обикновено при силно ограничени ресурси. Тя се адаптира към различните условия с основна цел да осигурява достъп до преживявания и учене през игра и обучение за възрастни как да подкрепят детското развитие, за да функционират общностите сплотени и здрави. Програмата се осъществява в Етиопия, Хаити, Виетнам, САЩ и България.

В България програма „Елементът Игра®“ се развива от 2011 година и включва компонент „Ранно детство“ с програми за деца и семейства, базирани на международни добри практики, които са обогатени и адаптирани спрямо местния контекст и компонент „Обучение за възрастни“, базиран на специализирани програми за обучение на родители и обучение на професионалисти за ранното детско развитие.

Прилагането на двата компонента на програмата цели холистичен подход към детското развитие, насърчава възстановяването и развитието на местните общности, подкрепя семействата да развиват силна и положителна връзка помежду си, създава професионални общности в подкрепа на ранното детско развитие. Важна част от предоставянето на програмата е измерването на нейната ефективност върху детското развитие, семействата и общностите; уменията на възрастните и средата. За целта използваме множество различни инструменти за измерване на въздействието.
„Елементът Игра®“ е широкоприложима програма за деца от 0 до 8 годишна възраст и техните семейства; както и към деца и млади хора с различни възможности; към професионалисти, работещи с деца и семейства и към професионално ангажираните с развиване на местни и национални политики за децата в риск и техните семейства.
Програмата се прилага в два взаимно свързани компонента:

С какво се отличаваме?

Това, което отличава Елементът Игра® е нашата Теория на Промяната. Истинската промяна се случва, когато общността работи заедно, за да се грижи за членовете си. Ключът към успеха на тази програма е основното ни вярване, че децата успяват, когато възрастните около тях също участват в играта. Елементът Игра® предоставя програма основана на игра и стъпваща върху научни доказателства, на деца и семейства, а обученията ни по програмите предоставят необходимите умения и знания за работа с програмата на специалисти, учители и родители, които работят с деца от общността. Когато децата се научат как да преодоляват предизвикателства, те правят огромна стъпка към това, да се превърнат в силни и успешни възрастни.

КОМПОНЕНТ „РАННО ДЕТСТВО“

В него са включени програми за работа с деца и семейства, които са базирани на световни добри практики и адаптирани за България. Програмите “Библиотека на играчките”, “Музика в действие” и “Разкажи приказката” имат свое лице и свой живот на местата, където се прилагат и това ги прави уникални. Те се адаптират към нуждите на общностите и се прилагат с различна интензивност и продължителност на игровите сесии. Те са основни или допълващи програми за работа с деца от 0 до 8 годишна възраст. Програмите за деца отговарят на различни нужди на децата, защото децата учат през различни канали. За някои деца е по-приятно да играят с играчки и това им доставя повече радост. За други,  музиката и движението са начин да изразяват себе си и да се свързва с другите. А трети развиват вътрешните си ресурси през приказките и фантазиите . Трите програми се съчетават отлично в работата с деца, за да се подкрепя тяхното развитие.

КОМПОНЕНТ „ОБУЧЕНИЕ НА ВЪЗРАСТНИ“

В този компонент се включват всички дейности, свързани с инвестиции в развитието на възрастните – родители, професионалисти и неспециалисти, които работят с деца и семейства, млади хора, напускащи форма на извънсемейна грижа, административни структури и местни власти, ангажирани в развиването на политики за деца и семейства.

Авторската програма на Фондация за децата в риск по света получи защита чрез регистрация като запазена марка в Патентното ведомство на Република България.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

©2024WWO

Пишете ни

В момента не сме на линия. Но можете да ни изпратите имейл и ние ще се свържем с вас, веднага.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?