Познавателното развитие е свързано с мозъка и засяга процесите, чрез които се придобива информация от средата и включва възприятие, внимание, памет, мислене, решаване на проблеми, взимане на решения, разбиране и употреба на езика, употреба на знания, знания в различни науки и практикуване. 

В тази секция се съдържат типове сензорни игри – игри с вода, пясък и пластилин и игри, свързани с базови знания по математика и науки. 

Как сензорните игри могат да бъдат не само приятни за децата, но и полезни за тяхното развитие? 

 

Игрите с вода са любими на повечето деца. Предоставят възможности на децата да експериментират с концепции по математика и наука, да засилят физическите си умения, да развият своите социални и емоционални умения и да засилят езиковото развитие. Играта с вода стимулира любопитството, въображението и експериментите и в повечето случаи достъпен ресурс у дома. В ситуацията на карантина те са и един плюс за поддържане на хигиената. Още повече те са възможност детето да се развива и учи, като играе. Малките деца научават за света основно от опита си, от това, което виждат, могат да пипнат и да помиришат и всичко това е възможност да напреднат в своето познавателно развитие. Предметите, които използвате в играта могат да бъдат сортирани и подреждани по цвят, форма, тежина и така  детето да бъде научено  без  много усилия. Използвайте и за да броите предметите, вълните, балончетата, които прави детето. Всички движения, които ще направи детето, помагат то да развие пръстите и китката на ръката, да координира окото и ръката, да се учи да контролира силата на натиск, пускане и т.н.). Нещо, което му е необходимо, както за ежедневието, така и за рисуването и писането в училище.  

 

Ето няколко идеи за игри с вода 

 

 1. И сега да измием  и …  

Напълнете дълбок съд от вашето домакинство( леген, купа, тава, др.) със сапунена вода. Поставете вътре предмети, които могат да се мият и са безопасни –  копчета, чашки, лъжички, пластмасови играчки. Помолете децата да помогнат с измиването и изсушаването на тези предмети. След това децата могат да сортират различените предмети. И да ги преброят с ваша помощ.  

 

 1. Кой потъва, кой изплува или начален урок по физика? 

 

Налейте  в дълбок съд вода. Изберете заедно с детето предмети с различна тежина. Пускайте предметите в съда с вода и проучвайте заедно кой предмет изплува и кой потъва.  

С по-големите деца можете да говорите за това кои предмети потъват и кои се потапят до дъното и после изплуват, а след това да попитате:  Чудя се защо се случва това? Еха, сега ще видя дали мога да го направя отново! По този начин можете да проведете един лесен урок по физика.  

 

 1. Ритъмът и римуването във водата 

Ритъмът и римуването са от изключително значение за говорното  развитие на детето. Движенията във водата и песента го учи на ритъм. Изпейте песничка или кажете детско стихче, докато играете с водата. 

 

 1. Движенията и формите   

Ако имате сламка, децата могат да правят балончета или вълнички във водата. 

Можете да назовавате броя на балончета или вълничките, които прави детето или кое балонче е голямо и кое малко, колко е голяма вълната. Така покрай забавлението детето може да разбере още за формите, за големината и сравнителната степен. 

  

Игрите с пясък също са много полезни и интересни – децата обичат да копаят, да крият в пясъка съкровища и така развиват въображение и изобретателност. Освен чудесно средство за игра, пясъкът има интересна текстура и може да бъде едно полезно сензорно забавление. В домашни условия пясъкът успешно може да бъде заместен с грис, ориз или жито, натрошено фиде, дребни камъчета. 

 

Предлагаме ви “рецепта” за пясъчна пяна. Всичко, от което се нуждаете, е чист пясък, пяна за бръснене и разлята тава или легенче. 

Няма точни пропорции за съставките, те могат да бъдат добавяни, докато сместа ви стане приятна за игра. Ние започнахме с три чаши пясък и 200 мл пяна за бръснене, но след това добавихме още три чаши пясък, за да видим какво ще се получи. И така, изсипете 3 чаши пясък в една тава, след което постепенно добавяйте пяната и размесвайте с ръце, добавете още пяна, ако искате, докато сместа ви хареса.   

 

Ето няколко идеи за игри с пясък или неговите заместители 

 

 1. Опиши какво усещаш  

Изсипете в различни купички различни видове пясък – ситен, едър или ги заместете с грис, различни видове зрънца и др. (ориз, захар, брашно, жито, боб, натрошено фиде или спагети). Предложете на детето да затвори очи или дори ги превържете с лента и го помолете да бърка в различните купи  и да описва усещанията си (например: това са едри зрънца, гладки са, боцкат, приятно е да се пипат и т.н.) Така ще научите детето да обръща внимание на усещанията си, да разпознава приятните и неприятните, ще се развиват движенията на пръстите и китката на ръката, ще се развива въображението. Детето ще се научи да описва усещанията си и това ще обогати речника му. 

 

 1. Да намерим съкровище 

В дълбока купа изсипете пясък или негов заместител и поставете в него различни по големина предмети. Детето трябва да рови и да ги намери, а след това да ги преброи, да ги подреди по размер или по друг признак 

 

 1. Форми 

Играта с мокър или влажен пясък е много приятна и творческа. Децата могат да пълнят различни форми и да ги обръщат, да строят, да правят отпечатъци на ръце или ходила в пясъка. 

 

Игрите с пластилин пък развиват фините моторни движения и помагат на децата да релаксират и психически да се разтоварват. И ако у дома няма пластилин, то приготвянето му по “домашна рецепта” също може да се превърне в част от забавлението. 

 

Рецептата за домашен пластилин : 

 • 1 чаша брашно, 
 • 1/4 чаша сол, 
 • 2 пакета лимонтозу (лимонена киселина) 
 • 1 лъжица олио, 
 • 1 чаша вода 
 • 2 цветни сокчета на прах (тип – STEP-че ), които придават не само прекрасен цвят, но и мирис! ( може да се използват и бои за яйца, от тях не се цапат ръцете:) 

Източник: http://krokotak.com/2012/08/za-domashniyat-plastilin-otnovo/ 

 

Игрите с пластилин може да варират по сложност  – от правенето на топчета до изработването на животни и други форми. 

 

Ето няколко идеи за игри с пластилин 

   

 1. Игри с пластилин, разточен на питка 

– разточете на питка с дебелина около два пръста и с формички за сладки или чаша децата могат да издълбават фигурки. 

– разточете на питка пластилина с дебелина около 1 пръст и върху него нареждайте различни цветове семенца или малки топчета, но с еднакъв размер от различни цветове хартия.  

– може да рисувате върху питка пластилин с клечки като правите дупчици, следвайки очертания или като „чертаете“ в него с клечка или друг остър предмет. 

 

Ако имате идея или искате да споделите игра в тази секция, пишете ни!

Нашето желание е да допълваме постоянно този набор от игри, за да може повече родители да са в постоянна готовност да игра!

©2024WWO

Пишете ни

В момента не сме на линия. Но можете да ни изпратите имейл и ние ще се свържем с вас, веднага.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?