Свободната игра дава възможност на децата да открия какви са техните собствени интереси, което е важно, за да станат самостоятелни възрастни. Чрез такива игри те се учат да взимат решения, да могат да се контролират и да спазват правила, а това са важни житейски умения. Свободните игри дават възможност на децата да усещат, че те контролират нещата – те определят как ще се случи играта, къде. Това усещане ги предпазва от депресии като по-големи. Ако не се научават, че сами могат да движат нещата, то има риск да израснат като възрастни, които смятат, че късметът в живота им зависи от някой друг.

Децата се научават как да се справят с емоции, като гняв и страх. Обикновено в играта те сами се поставят в някакви трудни ситуации, от които се появяват емоции, които децата се учат да контролират докато играят. 

  1. Палатки и укрепления  

Играта на изграждане на скривалища е прекрасно преживяване за деца на всяка възраст. Необходими са одеяла и столове или други подходящи материали, за да могат децата да си направят скривалище. Могат да си четат или да си играят в тяхното лично укритие. Не прекрачвайте „входа“, ако не сте поканени от детето. Такова скривалище му дава сигурност и спокойствие в пренаселените домове. 

 

  1. Ролеви игри  

Ролевите игри развиват въображението и творческото на детето, което също може да се упражнява. Тези игри помагат да се тренира езикът по забавен начин, като се учи в същото време да се изговарят и използват думите правилно.  
Ролевата игра учи децата да се поставят на мястото на другия, нещо, което е трудно в предучилищна възраст. Поставени в различни ситуации децата проявяват емпатия и съчувствие към другите. Те са прекрасна възможност детето да преодолее свой страх или срам от нещо.  

Когато децата определят как да се играе, например на детска градина, те сами решават с какво и как да се играе и решават даден проблем, който може да възникне в играта. И да не забравяме, движенията, които децата правят като скачат, тичат, плащат сметка в магазина или друго, с което тренират физически умения и фините движения, които са им все повече необходими при порастването.    

 

  1. Да поиграем наужким  

Редувайте се с детето да играете наужким – например на продавач в магазина, на учители, на лекар…така детето ще има възможност да преживява и да учи от опит. Влизайки в ролята детето се учи да се поставя на мястото на другите, което е начин да се надживява типичният детски егоцентризъм.  

 

  1. Заедно да чистим 

 

Включвайте детето при почистването на дома. Децата обичат да мият пода, да бършат прах,  да подреждат обувки, да помагат при простирането.  Участието в домакинска работа съобразена с възможностите на детето и неговата безопасност го учи на изключително важни умения. Освен това при изпълнението на домакински задачи децата ще се научат да планират, да разпределят времето си и през опит ще научат как точно се изпълняват определени действия. Практическата работа е ценно учене за детето, което не е заложено в учебните програми нито в детската градина, нито в училище и то може да ги научи само у дома. 

 

 Ако имате идея или искате да споделите игра в тази секция пишете ни!

Нашето желание е да допълваме постоянно този набор от игри, за да може повече родители да са в постоянна готовност да игра!

©2024WWO

Пишете ни

В момента не сме на линия. Но можете да ни изпратите имейл и ние ще се свържем с вас, веднага.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?